Lana Blommers Nederlands kampioen op sprong

Nederlands Kampioenschappen 1e divisie

In het weekend van 10 en 11 juni 2017 werden in Duiven de Nederlands kampioenschappen turnen in de 1e divisie geturnd. De Alphense gymnastiekvereniging DOS had vier turnsters in de meerkampfinale staan: Sarah Wind bij de senioren, Elin Kroone bij de junioren, Lana Blommers bij de tweedejaars jeugd en Elise de Bruin bij de eerstejaars jeugd. Daarnaast waren er toestelfinales voor Sarah op brug, balk en vloer en voor Lana op sprong met nog een reserveplaats op brug. Bij de senioren en junioren stond tevens kwalificatie voor de Ahoy Cup voor de beste 10 turnsters per categorie voor volgende week op het spel. Lana wist haar finale op sprong met overtuiging te winnen en mag zich het komende jaar Nederlands kampioen noemen.
Van de vier finalisten op de meerkamp had Sarah de meeste ervaring en zij wilde haar turncarrière bij DOS graag met een podiumplaats afsluiten. Voor de andere drie turnsters was dit hun allereerste NK.

Sarah begon sterk op sprong met een score van 14,100 op sprong voor haar overslag salto, een sprong met een waarde van 14,400. Daarna zakte ze wat terug in de ranking, maar zij wist zich uiteindelijk met een sterke vloeroefening terug te vechten naar een 4e plaats achter Denise Tan, Anne Klein en Chantal Peper van PAX. Tijdens haar toestelfinales eindigde zij als 5e op brug, 8e op balk en 7e op vloer. In Ahoy kan zij revanche nemen; Denise en Anne proberen zich dan te kwalificeren voor de Zomeruniversiade in Taipei.

Op de meerkamp turnde Lana een verzorgde oefening op brug en balk. Op vloer was ze iets te voorzichtig en op sprong had ze jammer genoeg een misser. Zij eindigde als 14e in het eindklassement en zij was vastbesloten om op de toestelfinale te laten zien, dat zij het hele seizoen een van de beste springers is. Ondanks de tropische temperaturen wist zij deze keer het hoofd wel koel te houden. Als enige turnster met een score boven de 13,000 punten mocht zij zich als kampioen laten huldigen.

Elin en Elise turnden allebei een wedstrijd naar hun kunnen. Elin turnde het 9e cijfer op brug en Elise had mooie scores op balk en vloer. Zij eindigden respectievelijk als 27e en 26e in hun categorie. Beide turnsters gingen met een voldaan gevoel naar huis.

Behalve Sarah zullen komend weekend ook Eredivisie turnsters Rosalin Kerssies bij de senioren en Noëlle Harreveld bij de eerstejaars jeugd op in Ahoy actie komen.

Lana Blommers