Meisjes- en dames selectie

DOS Alphen a/d Rijn heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd binnen de afdeling Turnen Dames van de KNGU. Onze selectieturnsters komen landelijk uit in de Eredivisie t/m de 3e Divisie. Jaarlijks weten diverse turnsters zich na opvolgende kwalificatierondes te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap allround en per toestel. Ook nemen onze turnsters deel aan toernooien in zowel binnen- als buitenland.

Met grote regelmaat mogen zowel individuele turnsters als teams het erepodium betreden. Naast een groot aantal Regio- en Districtskampioenen, hebben wij ook enkele Nederlands Kampioenen opgeleid. Afhankelijk van leeftijd en niveau trainen onze turnsters 2 tot 4 keer per week met een maximum van 12 uur per week. Enkele van onze bijzondere talenten hebben ook deelgenomen aan de trainingen van de Districtselectie, de Oranje Jong Talent Selectie en de Jong Oranje Selectie.

Toestellen

Wedstrijden worden op de vier Olympische toestellen geturnd, te weten sprong, brug met ongelijke liggers, evenwichtsbalk en vloer. Bij sprong wordt de aanloopsnelheid omgezet in een afzet vanaf de voeten van de plank, gevolgd door een afzet vanaf de handen van het springtoestel al dan niet met een extra rotatie om de lengte- en/of breedte-as. Turnen aan de brug met ongelijke liggers kenmerkt zich vooral door een aaneenschakeling van steun-, zwaai- en kipbewegingen, maar ook bewegingen met draai- en/of vlucht komen aan bod. Op de slechts 10 cm brede evenwichtsbalk worden acrobatische elementen en gymnastische sprongen en draaien gecombineerd met elegantie. Dit zelfde geldt op de vloer, maar dan turnt de turnster op muziek en maakt zij gebruik van het gehele vloeroppervlak van 12 bij 12 meter.

Vereisten turnsters

Om op al deze toestellen goed uit de voeten te kunnen komen, moeten wedstrijdturnsters over een combinatie van kracht, lenigheid, coƶrdinatie en elegantie beschikken. Daarnaast zijn mentale veerkracht en doorzettingsvermogen en de wil om de grenzen steeds een stukje verder te leggen essentieel. Daar turnen een jurysport is, wordt er continue gewerkt aan het perfectioneren van bewegingen, presentatie en uitstraling. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan het aanleren van nieuwe elementen.

Nieuw talent

Wij zijn altijd op zoek naar potentiƫle nieuwe, jonge turnsters. Door turnsters juist op jonge leeftijd te laten starten met selectietrainingen, kunnen wij de tijd nemen om zonder druk en op een positieve manier naar de voorgeschreven oefenstof toe te werken. Kandidaat selectieturnsters moeten turnen niet alleen ontzettend leuk vinden, maar ook op zoek zijn naar meer uitdaging dan op de huidige trainingen geboden wordt. Het is voor ons onbelangrijk hoe lang een meisje op turnen zit of wat zij op dit moment al kan. Enthousiasme, doorzettingsvermogen, durf en potentie zijn voor ons veel belangrijker. Natuurlijk moet een meisje wel voldoende fysieke en motorische aanleg hebben.

Groepen:
  • C-selectie
  • B-selectie
  • A-selectie